Oldal tetejére

Bejárati ajtót cserélne? Segítünk a döntésben!

Az otthonunk „szájaként” aposztrofált nyílászáró, vagyis a bejárati ajtó cseréje esetén az új nyílászáró kiválasztásánál gondosan kell eljárnunk. Nemcsak esztétikai, hanem sok egyéb paraméter alapján kell kiválasztani a tökéletes ajtót.

A legfontosabb paraméterek:

  • Légzárás
  • Vízzárás
  • Szélállóság
  • Szigetelés (keretnél és ajtólapnál egyaránt)
  • Tűzvédelem
  • Biztonság
  • Zajszűrés
  • Mechanikai védelemmel ellátott zárszerkezet
  • Dizájn

Választáskor legtöbbször a mérleg két serpenyőjébe a technikai paraméterek és a dizájn kerül. Ne engedjük, hogy választásunknál a külcsín domináljon, keressünk minden igényt kielégítő és a pénztárcánknak megfelelő darabot. Persze emellett vásároljunk megbízható helyről, ahol nem félnek kiírni ezeket az adatokat, és kellő felvilágosítást kaphatunk egy-egy tetszetős darabról.

Fa bejárati ajtók

Létezik-e gyönyörűbb látvány egy szépen megmunkált, igényes üvegbetéttel ellátott faajtónál? Sokszor választott ez a fajta ajtó, és ennél természetesebb hatást nem lehet elérni, ám sokan nincsenek tisztában ennek a választásnak a nehézségeivel. Egy silány minőségben előállított faajtó, amely nincs megfelelően kezelve és összeszerelve, utólag a nedvességtől deformálódhat, szorulhat vagy nyikoroghat. Érdemes megbízható helyen, minőségi faajtók közül válogatni. Mint minden kültéri fafelületet, az ajtót is rendszeresen érdemes karbantartanunk, így lesz társunk hosszú évtizedeken át.

Műanyag bejárati ajtók

Számos előnnyel rendelkeznek a minőségi műanyag ajtók. Kedvező árfekvésük miatt közkedveltek, szín- és mintakínálatuk pedig a legnagyobb választékot biztosítja. Aki szereti a kombinált megoldásokat, annak nem kell lemondania a természetes faburkolatról sem. Faburkolattal ellátott műanyag ajtók is széles választékban kaphatók.

Biztonsági bejárati ajtók

Fontos tudnunk, hogy a „biztonsági ajtó” jelölést csak olyan ajtó kaphatja meg Magyarországon, amely megfelelő védelemmel van ellátva az illetéktelen behatolókkal szemben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a biztonsági ajtónak 3 perces áttörésgátlással, valamint 3 db, egymástól legalább 30 cm-es távolságra elhelyezett záródási ponttal kell rendelkeznie. A nyílászárónak ezen túlmenően minél több oldalon záródónak kell lennie, valamint mechanikai védelemmel ellátott zárbetéttel kell felszerelni. A tokból való kiemelés megakadályozására acélmerevítéseknek kell lenniük az ajtólapban, hogy a tokból ne lehessen kiemelni. Ezek a paraméterek már magukban is meggyőzők, ám ha hozzávesszük, hogy az ilyen típusú ajtókat lehet általában a leglassabban és a leghangosabban feltörni, akkor érezhetjük, hogy a robusztusság mögött kellő visszatartó erő is rejlik.

Kapcsolódó termékeink

Mire érdemes figyelni még?

Mindegy, melyik típusra esik a választásunk, az alábbiakra fokozottan figyeljünk, nehogy a beépítéskor érjenek minket kellemetlen meglepetések. Az ajtó nyitásiránya egy olyan tulajdonság, amely az üzletben nem biztos, hogy feltűnik. Ha ajtót cserélünk, javasolt a jelenlegi ajtónkkal megegyező nyitásirányú nyílászárót vásárolni. A nyitásirány könnyen meghatározható, csak meg kell néznünk, hogy a jelenlegi ajtónkon hol vannak a zsanérok. Ha a bal oldalon található, akkor „balos”, ha a jobb oldalon, akkor „jobbos” ajtóról beszélünk.

Fontos továbbá a megfelelő méret vásárlása. Vannak esetek, amikor nagyobb bejárati ajtót szeretnénk beszereltetni, de ennek a lehetőségét vizsgáltassuk meg szakemberrel. Az ajtók mellett gyakran gáz- és fűtéscsövek, villanyóra és kapcsolósor található. Ha ezeket át kell helyeztetni ahhoz, hogy az új ajtó bekerülhessen, akkor alaposan megdrágul a projektünk. Érdemes megnézni a beépítendő ajtó tokvastagságát is, nehogy vékonyabb vagy szélesebb legyen, mint a rendelkezésre álló hely. Általánosságban elmondható, hogy ha kis különbség van az ajtókeret beillesztésekor a keret és a fal között, akkor purhabbal körbeszigetelhető a tok, de ha 2-3 centiméternél nagyobb rés van, úgy falazással kell kialakítani a megfelelő méretet.

A bejárati ajtó cseréjénél az egyik legfontosabb, hogy leinformálható és referenciával rendelkező szakember segítségét kérjük a beépítéshez. Nem kevésbé fontos, hogy ne csak akkor hívjuk a szakembert, amikor már megvásároltuk az új ajtónkat, mert a legjobb áruházi eladók sem ismerhetik azokat a helyi sajátosságokat, amelyeket egy szakértő szem azonnal észrevesz, és máris egy másik ajtó kiválasztása tűnhet helyesnek.

 

 

 

Hasznos volt ez az oldal?