Oldal tetejére

Amit a fürdőkádról tudni érdemes

A megfelelő fürdőkád kiválasztása összetettebb feladat, mint gondolná. Hogy elkerülje a buktatókat, segítünk a fürdőkád kiválasztásában – Praktiker-ötletek

Aki fürdőkádvásárlás előtt áll, ne csak az esztétika alapján döntsön, előbb ismerje meg a különféle alapanyagokat, kivitelezési lehetőségeket – és precízen mérje meg, pontosan mennyi hely áll rendelkezésre.

fürdőkád

A fürdőkád anyaga: fém vagy akril?

A fürdőkád tömeges előállítására egészen a 19. század végéig kellett várni, előtte ugyanis kizárólag a kiváltságosok számára volt elérhető ez a luxustermék. Míg az első kádakat fából vagy horganyzott lemezből készítették, mára sokkal több alapanyag között válogathatunk. Akril, öntött vas, acélzománc, műmárvány: mindenki megtalálja az otthonába leginkább illő kádat.

  • Az akril fürdőkád műanyagból és gyantából készül, könnyen mozgatható, szállítható, ellenálló, sima felületű, amiben nemcsak fürdeni kellemes, de tisztán tartani is pofonegyszerű. Fontos: a kínálatban kétféle akrilkáddal találkozhatunk: a 100 százalékban akrilból készített kádakkal és az úgynevezett ABS-akrillal. Utóbbinál egy műanyag felületre hordanak fel egy vékony akrilréteget, ami miatt az akrilkád kevésbé stabil, ellenálló.
  • A zománcozott lemezkádak alapanyaga acél, amit formázás után zománcoznak (minőségi kádaknál 3,5 mm vastag a zománcréteg, gyengébb minőség esetén 1,5 mm ez a vastagság). A minőségi kádak ellenállók, a felületük karc- és ütésálló, és könnyen tisztítható. A gyengébb minőségű lemezkádaknál előfordul, hogy a zománc megsérül, lepattog, a lemez rozsdásodni kezd, utólagos helyreállításuk nem lehetséges. A választékban csak szögletes kivitelt találunk.
  • A műmárvány kádak alapja a műgyanta, amiből szinte bármilyen forma kialakítható. A műgyanta ellenálló, tartós, dizájnos megjelenésű és megfizethető, egyetlen hátránya, hogy nehéz, így nem egyszerű mozgatni, szállítani.
  • Az öntött vas kádak mára kuriózummá váltak, főleg a szabadon, sikkes lábakon álló darabok, amik „felöltöztetik” a fürdőszobát vagy épp a hálót.
  • Üveg, fa, beton és márvány: a fürdőkádak piacán természetesen a luxustermékek is képviseltetik magukat, ám ezek ára legtöbbször csillagászati.

Fürdőkádformák, -típusok: Milyen legyen?

Mekkora hely áll rendelkezésünkre? A helyiség közepére, a sarokba vagy a fal mellé szánjuk? Milyen legyen a formája? Legyen benne hidromasszázs? Milyen legyen a színe? Mire használjuk majd a kádat? Szeretünk hosszú órákat a fürdővízben tölteni? Kell rá kapaszkodó? Idősek is használják majd? Tusolásra is használjuk? Hol van a kiállás? – számtalan ilyen és ehhez hasonló kérdést kell feltennünk magunknak ahhoz, hogy a legmegfelelőbb darab mellett tegyük le a voksot. Vásárlás előtt tanácsos néhány kiállítóterembe is ellátogatni, sőt kipróbálni az egyes kádakat, ugyanis csak így derülhetnek ki az olyan mellékesnek tűnő körülmények, mint hogy kényelmesen elférünk-e benne; el tudunk-e merülni a kádban; meg tudjuk-e támasztani magunkat, vagy lecsúszunk benne; a fejünket meg tudjuk-e támasztani.

sarokkád

A kád formája lehet hagyományos, vagyis egyenes, amit legtöbbször az egyik fal mellé állítanak a helyszűke miatt. Aki nagyobb térrel gazdálkodhat, és szereti a közös fürdéseket, sarokkáddal is tervezhet, de szóba jöhet a szabadon álló, a sokszögű és az aszimmetrikus is. A kád típusát sajnos gyakran nem a vásárló ízlése, hanem a csapkiállás és a lefolyó helye határozza meg, vagyis ezekhez kell igazítani a kád formáját is.

Kövesse a Praktikert az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Praktikus megoldasok (@praktiker.hu) által megosztott bejegyzés,

Hasznos volt ez az oldal?