Banner

Álmennyezet: típusok, szerelési módok

Álmennyezet: lakásfelújítás során gyakran felmerül a kérdés, hogy a helyiségeink plafonját hagyjuk üresen és csak fessük, tapétázzuk, vagy álmennyezettel szépítsük és alakítsuk az egyedi világítási megoldások miatt. Mutatjuk a lehetőségeket.

Az álmennyezet funkciói, szükségességének okai

Az álmennyezet nem egy modern találmány, már az ókori görög és római építészet is alkalmazta ezt a fa- és vászonelemekből összeállított eszközt, amelyek célja a belső terek magasságának csökkentése, valamint a mennyezet dekorálása. Ez a két alapfunkció – a belmagasság csökkentése és az esztétika – általában ma is igen fontos követelmény az álmennyezetekkel kapcsolatban.

álmennyezet

Amikor a belmagasságot szeretnénk csökkenteni, az elsősorban energetikai indokokkal függ össze, miszerint redukálni szeretnénk a fűteni kívánt légteret. Ehhez persze kapcsolódhat akusztikai, hőszigetelési és világításelhelyezési indok, vagy cél.

Az álmennyezet esztétikai célja akkor merül fel, amikor valami egyenetlenség, sérülés található az eredeti mennyezeten vagy falon, és a lakók szeretnék ezt elrejteni. Természetesen nem szükségesek ezek az épületi hiányosságok, fantáziadúsabb olvasóink akár extravagáns világítási vagy dizájnelemek használata miatt is kiépíthetnek álmennyezetet. Munkahelyi környezetben, irodák megtervezésénél általában sok vezeték fut a felső falon, például utólag beépített világítás, ezek elrejtésére is optimális a szóban forgó burkoló térelem. Milyen álmennyezetet használjunk és melyek a kiválasztás fő szempontjai?

Álmennyezet típusok

Ragasztott burkolólapok

Az összes típus közül ez a legegyszerűbb megoldás. Gyorsan és viszonylag olcsón megbolondíthatjuk plafonunkat valami új színnel vagy mintázattal. Ha kisebb fajta egyenetlenség, beázás vagy egyéb hiba van a födémeken, egyszerűen eltakarhatjuk őket ezekkel a térelemekkel, mennyezeti burkolólapokkal. Mielőtt elkezdjük a felragasztását, tervezzük meg a műveletet! Számoljuk ki, hogy hány négyzetméteres felületet szeretnénk beburkolni, és kalkuláljunk bele egy kicsit nagyobb anyagot a szélek miatt! Szükségünk lesz egy tapétavágó késre, egy átlagos vonalzóra és speciálisan erre a célra árusított ragasztóra.

álmennyezet

Monolit rendszer

Ezek speciális, tömör, nagytáblás álmennyezetek, melyek funkciója, hogy meghatározó módon segítsék egy adott helyiség képének kialakítását. Sokat használják ipari területeken, ahol fontos a szerelvények takarása, az egyes terek elhatárolása, gépészeti elemek vezetése, tűzvédelem vagy hanggátlás. Kiválasztásánál fontos szempont az, hogy ez a fajta berendezés utólag már nem bontható, tehát a lapok leemelésére később nincs lehetőség.

Kazettás, sávos rendszerek

Ennél a fajta megoldásnál egy speciális fémrács keretet függesztenek fel az eredeti plafonfelületre, az így kialakított álmennyezetlapokba pedig beilleszthetők szellőző- és klímarendszerek, világítási és tűzvédelmi egységek különböző típusai is.

Szerelési módok

Az álmennyezetek szerelési módja az egyes típusok esetében különböző lehet:

  • A monolit rendszer szerelése szinte teljesen megegyezik a gipszkartonozással. Profilokat fúrunk fel, amellyel elkészül az álmennyezetkeret, majd a gipszkarton táblák ezekre kerülnek csavarozásos technikával.
  • Kazettás szerkezetek esetén először kijelöljük az álmennyezeti szintet, majd felfúrjuk az alapkeretet U és Y profilokkal, esetleges speciális felfüggesztések használatával.
  • A ragasztott burkolólapok esetén a legegyszerűbb a dolgunk. Ha szimmetrikus kialakítás elérése a célunk, akkor a helyiség középvonalának kijelölése után vigyük fel a megfelelő ragasztóanyagot a felületre, majd illesszük a táblákat a helyükre. Mivel utólagos igazításra már nem nincs lehetőség (megsérülhetnek a hungarocellák), így fontos, hogy figyeljünk az illesztésekre.

Típusok funkció szerint

Hűtő-fűtő álmennyezet

Általában nagy belmagasságú termeknél, szobáknál jellemző, ahol fontos energetikai igények, elvárások vannak.

Hangelnyelő álmennyezet

Speciálisan kialakított hangelnyelő burkolatokkal nemcsak az utózengési időt, hanem a teremben, szobában fennálló zajszintet is jelentősen lehet csökkenteni, ami növeli egy épület, irodahelyiség használati értékét.

Esztétikai álmennyezet

Alapvető feladata, hogy megfelelően hozzájáruljon az adott helyiség képének kialakításához, ezen felül funkcionálhat dizájn elemként, lehet színes, mintás, speciális világítóeszközökkel felszerelt.

Higiéniai álmennyezet

Speciális követelményű rendszereknél, helyiségeknél használatos, az egyes elemek általában mosható, fertőtleníthető, nedvességtűrő felületekkel vannak ellátva.

Az álmennyezet számtalan feladatra és problémára adhat nagyszerű és egyben esztétikai megoldást. Speciális burkolási igények és kérdések esetén azonban keressünk megfelelő szakembert!

Kövesd a Praktikert a Facebookon is!

Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!