Oldal tetejére

Akkumulátor védelme télen

Az akkumulátor szakszerű téi töltése és tárolása növeli az akkumulátor élettartamát és biztossá teszi a reggeli indulásokat. Olvassa el a legfontosabb tudnivalókat!

akkumulátor

Akkumulátor téli karbantartása

Egy hideg téli reggelen az egyik legrosszabb, ami történhet velük, ha azzal szembesülünk, hogy nem indul el az autónk. Nem hiába tanácsolják szakértők az akkumulátor rendszeres karbantartását. Ez különösen akkor fontos, ha

 • az autó a szabadban parkol, így nemcsak a mínuszoknak, de a hőségnek is ki van téve,
 • csak nagyon ritkán indítjuk el az autót.

A nagy hideg különösen rossz hatással van az akkumulátorra, a szerkezetben végbemenő kémiai reakciók lassabban indulnak be, pláne, ha öreg akkumulátorról van szó. Ráadásul a hideg hónapokban nagyobb a terhelés, hiszen folyamatosan fűtűnk (ülésfűtés, szélvédőfűtés, …). Tipp: Miután leállítottuk az autót, győzőjünk meg róla, hogy minden elektromos berendezést és fogyasztót lekapcsoltunk!

Amennyiben a téli hónapokban csak ritkán ülünk autóba, a gépjármű fűtött garázsban való tárolása pedig nem megoldható, úgy vigyük az akkumulátort meleg helyre. Ezen kívül fontos, hogy az akkumulátort ellenőrizzük. Nézzük meg az elektromos kábelek állapotát, szigetelésük épségét, a csatlakozókat, az akkumulátor-sarukat. Távolítsuk el a piszkot, és ellenőrizzük, hogy nem alakult-e ki rozsda.

Amennyiben nem indul az autó, próbálkozzunk a bikázással! Ehhez nemcsak indítókábelre lesz szükségünk, de egy plusz autóra is. Tipp: Ha gyakran bajba kerülünk az akkumulátor miatt, igyekezzünk úgy parkolni, hogy az akkumulátorhoz könnyen hozzá lehessen férni, vagy szerezzünk be otthonra akkumulátor töltőt, amivel nemcsak tölteni tudunk, de karbantartó töltést is végezhetünk, sőt kisütést is.

Amennyiben semennyi rutinnal nem rendelkezünk, vigyük az autót szakszervizbe, ahol ellenőrizni tudják az akkumulátor állapotát! Tipp: Őrizzük meg az újonnan vásárolt akkumulátor számláját, ezen ugyanis nemcsak az év szerepel, amikor az akkumulátor megvásároltuk, de annak típusa is. Ez azért is fontos lehet, mert kétes szervizekben könnyen megesik, hogy a jó akkumulátort egy gyengébbre cserélik.

Az akkumulátorok cseréje ötévente esedékes.

Kövesse a Praktikert a Facebookon!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!