Banner

Mit érdemes tudni az ajtózárakról és zárbetétekről?

Az ajtózár és zárbetét kiválasztás nem könnyű feladat, és természetesen komoly tétje is van: otthonunk biztonsága és nyugalmunk záloga is lehet. Milyen szempontokra figyeljünk, mit kell tudnunk a zárakkal kapcsolatban? Nem könnyű a kérdés, hiszen az ajtózárak, zárbetétek, hevederzárak és egyéb zárszerkezetek erdejében könnyen elveszhet a laikus vásárló. Cikkünkben adunk néhány támpontot a vásárláshoz!

Ajtózár

A zárbetét fajtái

A legelterjedtebb típus a biztonsági zárbetétek között a normál zárbetét: mindkét oldalról kulccsal zárható, viszont ha vlamelyik oldalon bent van a kulcs, akkor a másikról nem nyitható.

A másik legelterjedtebb modell a gombos zárbetét vagy más néven fordítógombos zárbetét. Ebben az esetben a belső oldalon a kulcs helyett egy gomb van a zárszerkezeten, így használata sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos típusoké.

Ezzel szemben a vészfunkciós zárbetét különlegessége, hogy akkor is nyitható, ha valamelyik oldalról a zárban maradt a kulcs, emiatt praktikus választás lehet idős vagy beteg emberek bejáratához, hiszen így a rokonok bármikor be tudnak jutni a lakásba.

Egy további típust mindenképp meg kell még említeni: a kertkapu zárat. Habár ezek a modellek általában nem a legmagasabb biztonsági fokozatot garantálják, az idő viszontagságainak viszont ellenállnak – ha kertkapu zárat keresünk, akkor csakis rozsdamentes típust válasszunk!

Beltéri vagy bejárati ajtóra szereljük a zárat?

A kiválasztási szempontok közül az egyik legegyszerűbb kérdés talán az, hogy belső vagy bejárati ajtóra kívánjuk-e felszerelni a zárat. Értelemszerűen egy forgalmasabb lakóhelyen lévő bejárati ajtó esetén komolyabb összegeket is fordítunk az ajtózárszerkezet kialakítására, míg a belső ajtók védelmére nem helyezünk akkora hangsúlyt.

A bejárati ajtóknál jellemzők a többpontos ajtózárak, amelyeknél az ajtó élén végigfutó előlapon három-négy záródási pont található. Ha biztosra akarunk menni, használjunk hevederzáras ajtókat! Az egyik legbiztonságosabb zártípus a Prezidium zár. Szerkezetére jellemző, hogy három rozsdamentes acéltüske van a zár mindkét oldalán, amelyek kengyelben és tokban végződnek, esetleg belefutnak magába a fal szerkezetébe. Az ún. Biztibuk forgógyűrűs hevederzár is egy kiváló döntés, ha a biztonságot helyezzük előtérbe.

Milyen az ajtó anyaga?

Az ajtó anyaga már komolyabb kérdés. A faajtóknál az úgynevezett általános bevéső zárakat ajánlják a szakemberek, ezek viszonylag egyszerűen beilleszthetők az ajtó anyagába. Legismertebb változataik a Lővér és a Dose zárak, ezekkel gyakran találkozhatunk a panelházi lakásokban, illetve utóbbiakat a régebbi épületek ajtóihoz vagy kertkapuihoz is használták. Az acél-, alumínium- vagy műanyag ajtók esetében a portálzárakat érdemes használnunk. Ezek jellemzője, hogy keskeny zárszerkezetűek, így sok ajtótípushoz beépíthetők. Kibillenő vagy kampós zárnyelv-kialakítással, görgős csappantyúval vannak ellátva.

Méretek és szerelhetőség

Egyszerre kell figyelembe venni a zárszerkezetet, az ajtó méreteit, szerelhetőségét, hiszen ezek együtt adnak egy egészet. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni a szakemberek segítségét, mivel rengeteg fajta zárral találkozhatunk a boltokban, sok új típus van, amelyek szerelése nem evidencia, még a gyakorlott ezermesterek számára sem.

A zárhasználat gyakorisága és jellege

A zárhasználat gyakoriságát és jellegét is érdemes átgondolnunk a vásárlás előtt. Az olyan ajtóknál, amit sokat használnak, érdemes strapabíróbb szerkezetet választanunk. A sok cilinderzáras, mechanikus zárnyelves bevésőzáras konstrukciók könnyen nyílnak, jól tartják az ajtót, ár-érték arányban kiváló választásnak bizonyulnak. A lakás belső részeiben, ahol nem a biztonság az első, hanem a térelválasztási funkció, érdemes praktikus tolóajtózárat felszerelnünk, amelyek kampóval, fiókzárral, rúdzárral rögzíthetők.

Kilincs is legyen az ajtón?

Döntsük el, hogy szeretnénk-e kívülre kilincset vagy sem. Ha az ajtókilincsek válogatásával nem szeretnénk bajlódni, akkor jó választás a zárbetétek közül a gombos zárbetétet használni. Ezeknél a nyitás a belső oldalon lévő fémgomb vagy fogantyú elfordításával történik

Zár és biztonság: nem csak a záron múlik!

Ha kiválasztottuk a megfelelő típust, akkor ne spóroljunk a vásárláson! Beruházásunk meg fog térülni, és hosszú távon nyugodtan élhetünk az otthonunkban, mert tudjuk, hogy a legjobb minőségű eszközöket építettük ajtószerkezetünkbe. A beszerelésnél jó szakemberrel dolgoztassunk és járjunk utána annak, hogy van-e valami karbantartási feladat, ellenőrzés, amire a zárszerkezetünknél figyelnünk kell. A zárbetéteket érdemes időközönként bekenni az arra gyártott anyagokkal, amelyeket barkácsboltokban, szaküzletekben be lehet szerezni. Lehetőleg kérjünk szaktanácsot, és ne kísérletezzünk műszerolajjal, étolajjal vagy egyéb szerves olajjal!

Zárbetét - Praktiker

A zárbetét választás biztonsági szempontjai

Ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni, akkor szinte alapszabály, hogy a prémium zárbetétek között keressünk. Hiába látunk szuper gombos zárbetét árakat vagy olcsó mágneses zárbetéteket, amit rövid távon spórolunk, azt hosszú távon könnyen el is veszíthetjük!

A Praktiker zárbetétei között például megtalálhatóak az Abus zárbetétek, amelyek nemcsak magas színvonalú termékek, hanem a Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített modellek. Megkerülhetetlen jó tanács: rövid zárbetétet semmiképp se vásároljunk a bejárati ajtóra, hiszen alacsonyabb biztonsági szintet jelent!

Olvasd el ezt is: Ajtózár cseréje házilag

Biztosítók által elfogadott zárbetétek

A lakásbiztosítási szerződések, biztosítási feltételek egyik legfontosabb pontja a védelmi előírások meghatározása. A biztosítók különböző kategóriákba sorolják a lakások védelmét, és ehhez igazítják a lopás-rabláskockázati limiteket. Noha a minimális mechanikai védelem követelményei is eltérnek társaságonként, az alapvető vonások a következők:

  • a falazat, födém, padozat szilárdsága a minimum 6 cm vastag hagyományos, kis méretű, tömör téglafal védelmi képességével azonos értékű, vagy azt meghaladja
  • az ajtószerkezetek reteszhúzás ellen védettek
  • a bejárati ajtók zárását legalább 1 db biztonsági zár végzi
  • a zárszerkezet 10.000 variációs lehetőséget meghaladja
  • a zárszerkezet minimum 5 csapos hengerzárbetétes
  • a zárszerkezet minimum 6 rotoros mágneszárbetétes
  • a MABISZ által minősített lamellás zár, valamint minden egyedileg minősített zár

Zárbetét méretek

A ajtózárak méretének mérése első ránézésre nem biztos, hogy evidens. Mit is kell pontosan mérni? Mindkét oldal hosszát vagy csak az egyikét? Minden esetben a két oldal hosszát! Ezt a méretet viszont tényleg érdemes tudni, hiszen korántsem mindegy, hogy a zárbetét 45/45 vagy éppen 40/55 méretű. Ideális esetben a kiválasztott zár nemcsak biztonságos lesz, hanem az ajtó egyik oldalán sem lóg ki, pont síkba kerül. Ha ez megvan, akkor már lehet a megjelenésen gondolkozni – mondjuk, választani egy stílusos zárbetét takarót!

Így cserélj zárat – útmutató videó

Amennyiben akad vagy rossz a zár, akkor nem feltétlenül kell teljesen új alapokra helyezni ajtónk zárbetétének kiválasztását, egyszerűen beszerelhetünk egy másikat. Rövid videónkban bemutatjuk a teljes folyamatot, előzetesen pedig szerepeljenek itt az alapvető lépések!

  • Szedd ki a zárbetét csavarját!
  • A kulcs segítségével húzd ki az ajtóból!
  • Csúsztasd be az új zárbetétet, rögzítsd a csavarral!
Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!