Oldal tetejére

Mit érdemes tudni az ajtózárakról?

Ajtózárat keres, ami biztonságot nyújt otthonának és a biztosító is elfogadja? Segítünk! – Praktiker ötletek

Az ajtózárválasztás nem könnyű feladat, és természetesen komoly tétje is van: otthonunk biztonsága és nyugalmunk záloga is lehet. Milyen szempontokra figyeljünk, mit kell tudnunk az ajtózárakkal kapcsolatban? Nem könnyű a kérdés, hiszen a zárbetétek, hevederzárak és egyéb zárszerkezetek erdejében könnyen elveszhet a laikus vásárló. Cikkünk szeretne néhány támpontot adni a vásárláshoz.

ajtózár

Zárválasztó – az 5 legfontosabb szempont

  • A kiválasztási szempontok közül az egyik legegyszerűbb kérdés talán az, hogy belső vagy bejárati ajtóra kívánjuk-e felszerelni a zárat. Értelemszerűen egy forgalmasabb lakóhelyen lévő bejárati ajtó esetén komolyabb összegeket is fordítunk az ajtózárszerkezet kialakítására, míg a belső ajtók védelmére nem helyezünk akkora hangsúlyt. A bejárati ajtóknál jellemzők a többpontos ajtózárak, amelyeknél az ajtó élén végigfutó előlapon három-négy záródási pont található. Ha biztosra akarunk menni, használjunk hevederzáras ajtókat! Az egyik legbiztonságosabb zártípus a Prezidium zár. Szerkezetére jellemző, hogy három rozsdamentes acéltüske van a zár mindkét oldalán, amelyek kengyelben és tokban végződnek, esetleg belefutnak magába a fal szerkezetébe. Az ún. Biztibuk forgógyűrűs hevederzár is egy kiváló döntés, ha a biztonságot helyezzük előtérbe.
  • Az ajtó anyaga már komolyabb kérdés. A faajtóknál az úgynevezett általános bevéső zárakat ajánlják a szakemberek, ezek viszonylag egyszerűen beilleszthetők az ajtó anyagába. Legismertebb változataik a Lővér és a Dose zárak, ezekkel gyakran találkozhatunk a panelházi lakásokban, illetve utóbbiakat a régebbi épületek ajtóihoz vagy kertkapuihoz is használták. Az acél-, alumínium- vagy műanyag ajtók esetében a portálzárakat érdemes használnunk. Ezek jellemzője, hogy keskeny zárszerkezetűek, így sok ajtótípushoz beépíthetők. Kibillenő vagy kampós zárnyelv-kialakítással, görgős csappantyúval vannak ellátva.
  • A zárhasználat gyakoriságát és jellegét is érdemes átgondolnunk a vásárlás előtt. Az olyan ajtóknál, amit sokat használnak, érdemes strapabíróbb szerkezetet választanunk. A sok cilinderzáras, mechanikus zárnyelves bevésőzáras konstrukciók könnyen nyílnak, jól tartják az ajtót, ár-érték arányban kiváló választásnak bizonyulnak. A lakás belső részeiben, ahol nem a biztonság az első, hanem a térelválasztási funkció, érdemes praktikus tolóajtózárat felszerelnünk, amelyek kampóval, fiókzárral, rúdzárral rögzíthetők.
  • Vegyük figyelembe a zárszerkezetet, az ajtó méreteit, szerelhetőségét. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni a szakemberek segítségét, hiszen rengeteg fajta zárral találkozhatunk a boltokban, sok új típus van, amelyek szerelése nem evidencia még a gyakorlott ezermesterek számára sem.
  • Döntsük el, hogy szeretnénk-e kívülre kilincset vagy sem. Ha nem, akkor jó választás a zárbetétek közül a gombos zárbetétet használni. Ezeknél a nyitás a belső oldalon lévő fémgomb vagy fogantyú elfordításával történik.

Zár és biztonság – nem csak a záron múlik

Ha kiválasztottuk a megfelelő típust, akkor ne spóroljunk a vásárláson! Beruházásunk meg fog térülni, és hosszú távon nyugodtan élhetünk az otthonunkban, mert tudjuk, hogy a legjobb minőségű eszközöket építettük ajtószerkezetünkbe. A beszerelésnél jó szakemberrel dolgoztassunk és járjunk utána annak, hogy van-e valami karbantartási feladat, ellenőrzés, amire a zárszerkezetünknél figyelnünk kell. A zárbetéteket érdemes időközönként bekenni az arra gyártott anyagokkal, amelyeket barkácsboltokban, szaküzletekben be lehet szerezni. Lehetőleg kérjünk szaktanácsot, és ne kísérletezzünk műszerolajjal, étolajjal vagy egyéb szerves olajjal!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?