Oldal tetejére

Ajtókilincs és kilincscím

Ajtókilincs és kilincscím - segítünk a választásban, hogy sokáig élvezhesse otthonában az odaillő ajtókiegészítőket! - Praktiker ötletek

Ajtókilincsek fajtái

Milyen kilincsek vannak jelen a piacon és melyik illik a saját lakásunkhoz? A választás nem minden esetben csak esztétikai kérdés, hiszen adott az ajtó és a zár típusa, a különböző kilincseknél eltérő telepítési és javítási eljárások vannak.

ajtókilincs

Beszélhetünk ajtókilincsekről és ablak-, illetve teraszkilincsekről is. Az ajtókilincsek alapvetően két fő alkatrészből állnak: a kilincsfogantyúból és a kilincsrozettából. Ez alatt található a kilincslyuk, amelyet sok esetben kilincslyuktakaró rozetta borít. A kilincsrozetta gyártó és stílus alapján sokféle lehet, vásárolhatunk kör, négyzet, ovális vagy egyéb mintázatú, alakú rozettát, ebben csak a fantáziánk és a pénztárcánk szabhat határokat. Természetesen a kilincszár típusa is meghatározza a kilincs kialakítását – erről összefoglalóan annyit írnánk ebben a cikkünkben, hogy a legtöbb üzletben a normál kulcsos, hengerzáras (vagy más néven cilinderzáras) és toalettzáras verzió közül választhatunk. A normál záras kilincseket általában beltéri ajtókon találjuk, a hengerzárasokat pedig bejárati ajtókra teszünk. A toalettzáras kilincsek pedig értelemszerűen a mosdók, fürdőszobák ajtaján vannak felszerelve.

Léteznek különleges kilincsek, amelyeket speciálisan beltéri ajtókhoz árulnak, ún. magánéletet biztosító kilincsek, amelyek tulajdonsága, hogy nincs rajtuk lyuk, a zárást egy rekesszel vagy gombbal lehet biztosítani. A biztonsági kilincseken a külső oldalon nincs fogantyú, tehát kulcs nélkül csak belülről lehet kinyitni őket.
A rögzítés típusát illetően megkülönböztethetünk csavarok nélküli, könnyen elfordítható kilincseket, külső vagy rejtett rögzítőelemes kilincstípusokat. A külső rögzítőelemes kilincsszerkezetek tulajdonsága, hogy könnyen szétszerelhetők, hiszen az alkatrészei kívül vannak. A rejtett rögzítőelemes típusnál sajnos több energiát kell belefektetnünk a szerelési vagy javítási műveletekbe, itt érdemes szakember segítségét kérni.

A technikai tudnivalókon túl az is árnyalja a kilincs választást, hogy sokféle stílusú és anyagú termék található a boltokban. Vehetünk olcsó és praktikus műanyag kilincset igen gazdag árnyalatokban, de nagyon népszerűek a rusztikus kialakítású fémkilincsek, az amerikai, a madeira kilincsek és még sorolhatnánk a dizájntermékek hosszú listáját. Nagyon szépek az antikolt, barokkos hatású rézkilincsek is, ezek sosem mennek ki a divatból.

Kilincscímválasztás

A kilincscím magát a fogantyút, az alatta lévő rozettákat és az egész fémlapot jelenti, amire ezek felfekszenek. A megfelelő kilincscím választás titka, hogy mindig vegyük figyelembe az ajtózár szerkezetét és a kilincscímen található két lyuk közötti távolságot. Ezt a méretet a kilincstengely közepe és a kulcslyuk felső körének közepe közti távolság határozza meg. Ennek megfelelően beszélhetünk rövid és hosszú címes kilincsekről. Hosszú címest akkor érdemes választanunk, ha a zárszerkezetünk az ajtóban kb. 55 mm-es. Ennél a méretnél jellemző, hogy a különálló rozettás termékek az ajtóra felszerelve nem nyújtanak túl harmonikus látványt, mert a kilincsrozetta és a zárrozetta túl közel van egymáshoz.

Reméljük, cikkünk segített tájékozódni a kilincsek és zárak világában, és sikerül kiválasztaniuk az otthonukhoz leginkább passzoló terméket!

Kövesse a Praktikert a Facebookon is!

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!