Oldal tetejére

Ablakkal szembe, konyhába ne: a tükör elhelyezésének aranyszabályai

A tükör, mint dekorációs elem, maga a lehetőségek tárháza: a kis tereket megnöveli, a sötéteket fénnyel tölti meg, eleganciát kölcsönöz nekik. Hogy mindezt elérje, egy feltételnek mindenképp teljesülni kell: a megfelelő felfüggesztésnek. 

A tükör olyan, mint egy díszes ablak, ami fényt, mélységet és látványos díszt ad a térnek, így központi ékszere lehet egy szobának.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

A nappaliban a tükröt érdemes az ablakkal szemben elhelyezni, hogy a lehető legtöbb fényt csalogassuk be az otthonunkba. A nappaliban drámai hatást tudunk elérni, ha egy olyan falszakaszra helyezzük el a tükröt, ahol a csillár vagy a gyertyák fényei visszaverődhetnek.

A tükör felfüggesztése előtt érdemes megnézni, hogy mi az, amit a dekorációs elem tükröz. Nem szerencsés például, ha zavaró összevisszaságot látunk, netán egy olyan szobarészletet, amit nem szeretünk.

A hálószobában az ablak melletti falat érdemes választani, hogy a reggel első napsugarai tükröződhessenek. Az ággyal szemben nincs túl jó helye a tükörnek, ellenben az ágytámla fölött, vagy az ágy oldalánál (például egy üvegezett gardróbszekrény formájában) már megfér.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Aki hisz a fengshuiban, egyáltalán nem helyez tükröt a hálószobába, a tükör ugyanis nagy hatással van a csí (éltető energia) áramlására. A térrendezés tudománya szerint a hálóban elhelyezett tükör felébreszti az energiákat és álmatlanságot okoz, tulajdon tükörképünk látványa pedig azt sugallja, hogy a kapcsolatban van egy harmadik szereplő is, ami a féltékenység érzését erősíti. A kandallók, kályhák fölött elhelyezett tükröt már támogatja a fengshui, az ugyanis egyensúlyt hoz a térbe.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

A konyhában nem érdemes ragaszkodni a tükörhöz, az ugyanis a főzés közben keletkező zsíros pára miatt soha nem lesz makulátlan.

Trükkök, tippek
A magas helyiségeknek a vízszintesen felhelyezett tükrök „tesznek jót”, míg a hosszúkás alapterületű tereknek a függőlegesek.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Nem minden tükröt kell felakasztani. Egy teljes alakos, keretezett tükör a hálószobában vagy a folyosó végén drámai hatású lehet.

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Ha a tér és a falfelület engedi, érdemes több tükörben gondolkodni. Hasonlóan a képek mozaikos felhelyezéséhez, a tükörrel is bátran lehet kísérletezni.

Azokban a helyiségekben, ahol nagy a sürgés-forgás, balesetveszélyes tükröt elhelyezni.

A lakberendezők előszeretettel terveznek tükröt az előszobába és azokba a helyiségekbe, ahol kevés a fény, illetve oda, ahol – fényeknek, műalkotásoknak és fénylő felületeknek köszönhetően – játszani lehet a tükröződéssel.

Érdemes továbbgondolni a tükör-fény játékot is. Például a tükör mögé vagy fölé helyezett fényforrás izgalmas hangulatot varázsol a helyiségbe.

Mivel a tükör becsapja a szemet, néhány esetben ezt érdemes tükrözött bútorfelületekkel kihasználni. Egy üvegfelületű asztal például olyan látványt nyújt, mintha ott sem lenne a térben, az üvegezett gardróbszekrény pedig megduplázza a teret. Tükrözött felületeket zsúfolt helyiségekbe nem ajánlatos elhelyezni.

A plafonon elhelyezett tükör a szakemberek szerint ízléstelen és olcsó megoldás, érdemes eltekinteni tőle.

Hasznos volt ez az oldal?

 • Applikáció

  Töltse le mobil applikációnkat, vásároljon könnyen és gyorsan bárhonnan.
 • Számlakártya

  Használatával gyorsan és egyszerűen igényelhet áfás számlát.
 • Országos szállítás

  Gyors és biztonságos. Termék kiszállítás az ország bármely területére.
 • Áruházi átvétel

  Az Ön által kiválasztott áruházunkban személyesen átveheti megrendelését.
 • E-számla

  Töltse le elektronikus számláját gyorsan és egyszerűen.
 • Törzsvásárló

  Használja ki Ön is a Praktiker Plusz Törzsvásárlói Programunk előnyeit!
 • Fogyasztóbarát

  Fogyasztói jogról közérthetően. Rajzos tájékoztató az Ön jogairól!
Lehullottak az árak!