A lakással, házzal kapcsolatos téliesítés ősszel

Nyakunkon a tél, ezzel együtt pedig az éjszakai vagy akár napközbeni fagyok is – annak érdekében, hogy ne érje kár a téli időszámításban sem otthonunkat vagy nyaralónkat, néhány teendőt célszerű elvégezni. Cikkünkben áttekintjük, milyen feladatok merülhetnek fel a téliesítés során!

A ház téliesítése

A nyílászárókkal azért fontos külön foglalkozni, mert a fűtésszezon során ezeken keresztül hűl a legtöbbet otthonunk – talán sokan nem tudják, de a műanyag ablakoknak bizony van egy rejtett funkciója, amivel téliesíthetjük ablakainkat!

Nyílászárók télen

A nyíló részek oldalán található három imbusz fejű csavar, amik „téli állás” esetén még inkább behúzzák a tokba az ablakot – ezek nem szimmetrikusan vannak kialakítva, vannak tehát olyan állások, amikor kisebb vagy nagyobb rés marad az ablakkeretnél. Téliesítés esetén úgy kell forgatni a csavart, hogy a vastagabb fele befelé álljon, így sokkal jobban szigetel majd az ablak!

A másik teendő a fűtésrendszer ellenőrzése, adott esetben az első begyújtás. Vizes radiátoroknál a rendszer légtelenítése kerül napirendi pontra, a gázos konvektorokat pedig okvetlenül át kell nézetni szakemberrel. Ha viszont kandallóval vagy kályhával gondoskodunk otthonunk melegéről, akkor pár szempont szerint érdemes ellenőrizni a fűtőegységet:

 • Látunk a tűztérben valahol koromréteget? Ha igen, forduljunk szakemberhez!
 • A tűztér falazata mindenhol ép? Kályha esetében ellenőrizzük a fugákat is!
 • Az ajtó tökéletesen zár, nem lötyög?
 • A kandalló füstcsövének tisztasága megfelelő? Nincs elzáródva a kémény?

  Ha mindent rendben találtunk, akkor otthonunk felkészült a hideg időjárásra és a legnagyobb fagyokra is!

  Ha fűtéssel és a kéménnyel kapcsolatos termékeket keresel, válogass a Praktiker árúkínálatából!

  A kert téliesítése

  Kertünk növényei szintén felkészülnek a télre, nyugalmi állapotba váltanak, a tápanyagfelvétel és a „légzésük” egyaránt lecsökken, de pár dologgal azért segíthetünk nekik is. Ilyenkor célszerű a fagyérzékeny fák védelmét támogatni, főleg a frissen kiültetett és a pár éves csemetéket. A legérzékenyebb pontjuk a gyökérnyak, amit a törzs „felkupacolásával” vagy bemeszeléssel tudunk a legegyszerűbben biztosítani, így megakadályozhatjuk, hogy a törzs szövetei roncsolódjanak.

  Kerti munkák ősszel

  Szintén őszi feladat az évelők visszavágása, mivel ilyenkorra ezek a növények elgyengülnek, száradásnak indulnak, ekkor célszerű őket szinte a földig visszavágni, hogy tavasszal újra szárba szökkenhessenek. A meglévő fák és bokrok visszametszése is elengedhetetlen, főleg akkor, ha megbetegedett, sérült vagy elhalt ágakat látunk. Mindezek mellett gondoskodjunk a szűkös hónapokban kertünk madarairól is, helyezzünk ki nekik etetőket!

  Kerti szerszámokat keresel az őszi munkákhoz? Látogass el a Praktiker webshopjába!

  A növények mellett a vízvezetékek téliesítéséről is gondoskodnunk kell, mivel a téli időszakban a vízvezetékek könnyen szétfagyhatnak, elrepedhetnek. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor a fagynak kitett vezetékeket és csöveket ideiglenesen leszigetelhetjük, de a víztelenítésre minden körülmények között szánjunk időt! A föld alatt futó víz- és szennyvízvezetékeket is megtámogathatjuk kicsit, például azzal, ha avarral betakarjuk. Érdemes tudni, hogy Magyarországon a fagyhatár jellemzően 80-120 centiméteren található, tehát az ilyen mélységben futó vezetékek nagyobb hidegben is védettek maradnak.

  A nyaraló téliesítése

  A hétvégi házak és nyári lakok másféle előkészítést igényelnek, mivel ezek huzamosabb ideig, fűtetlenül vannak kitéve a fagyoknak. Természetesen a korábban felsorolt teendők mindegyikét ugyanúgy célszerű elvégezni: a nyílászárókat téliesíteni, a kerti munkákat elvégezni, valamint a vizes rendszereket vízteleníteni – mindezek után jöhetnek a specifikusabb dolgok!

  Nyaralók téliesítése

  A hétvégi házak esetében nemcsak a kertben található vizes elemeket célszerű vízteleníteni, hanem a teljes rendszert – kint és bent egyaránt. Ilyenkor az üres lefolyókból akár kellemetlen szagok is beáramolhatnak a lakrészbe, ha ilyet tapasztalunk, akkor egyszerűen tömítsük el ezeket a nyílásokat!

  Természetesen az ilyen ideiglenes lakott házakat sem szabad hagyni teljesen kihűlni, mivel az épület szerkezete akár egyetlen tél során is jelentősen károsodhat – erre a célra úgynevezett temperáló fűtésről kell gondoskodnunk. A temperálás esetén alacsony, 5 és 15 fok közötti hőmérsékletet állítunk be egy olyan fűtési rendszerrel, ami csak ritkán kapcsol be. Ettől függetlenül – és a nagyobb problémák megelőzése érdekében – fagyállóval is feltölthetjük a fűtési rendszert. Ennek olyan helyzetben lehetünk nagyon hálásak, amikor valamilyen kiszámíthatatlan oknál fogva mégis leáll a fűtőegység, a fagyálló folyadéknak köszönhetően viszont így sem fagy szét a rendszer.

  Ezek is érdekelhetnek!

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  és elsőként értesítünk!