Banner

A házikerti permetezés legfontosabb szabályai!

A permetezés kétségtelenül megosztó tevékenység: vannak, akik minden áron szeretnék elkerülni, de olyanok is akadnak, akik talán túlságosan is „bőkezűen” bánnak a permetező szerrel. Rövid cikkünkben nem szeretnénk most igazságot tenni, éppen ezért azt vesszük szemügyre, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak a permetezés mellett, valamint áttekintjük a lehetséges eszközöket.

Házkerti permetezés

Permetezés előnyei

Azt már az elején érdemes kimondani, hogy a permetszerek nem véletlenül terjedtek el. Segítségükkel biztosabb hozam, egészséges növények garantálhatóak. A permetszerek palettája ugyanakkor kifejezetten széles – nem mindegy, hogy melyikhez nyúlunk. Több olyan permetszer is létezik, aminek a használata szakképesítéshez kötött, ezért mindenképpen járjunk utána előzetesen, hogy melyik lenne az ideális választás.

Permetezés veszélyei

A nem megfelelően kiválasztott permetszernek ugyanakkor kártékony hatása is lehet, felboríthatja a kertünk természetes ökoszisztémáját. Példának okáért ott vannak a katicabogarak: ideális esetben nemcsak vígan elvannak telkünkön, hanem bizonyos kártékony rovarokat, levéltetű populációkat tizedelnek. Ha viszont rosszkor vagy rossz permetezővel dolgozunk, a számunkra hasznos rovarokat is elpusztíthatjuk.

Mikor permetezzünk?

Természetesen ezt is a permetszer és a növény dönti el, de a legtöbb esetben virágzáskor vagy rügyfakadás előtt érdemes megtenni. Bizonyos permetszerek esetében a méhek „alvóidejére” is figyelni kell, ezért napfelkelte előtt kell permetezni – ugyanez igaz a biopermetezésre is, hiszen ezeknek a szereknek a hatását a napfény és a hőség rontja. Mindezek mellett célszerű előreláthatóan száraz napok előtt elvégezni ezt a feladatot, hiszen egy esős délután hamar elmoshatja fáradtságos munkánk eredményét.

Milyen permetszerre van szükségem?

Kezdjük az egyszerűbb részénél: vannak általánosan használható permetszerek, talán az egyik legnépszerűbb a Mospilan rovarölőszer. Elsősorban kukoricabogár, levéltetű, molykártevők, bogarak, üvegházi molytetű, pajzstetvek, körte levélbolha, szilvadarázs ellen használható, valamint számos növénykultúrában javasolt az alkalmazása. Ilyen például a repce, kukorica, napraforgó, kalászosok, burgonya, gyümölcs és szőlő ültetvények, bogyósok, zöldségfélék.

A másik megközelítés a „specifikus” permetezés, ehhez már egy kis vizsgálódásra, utánajárásra is szükség lehet. Ha megvizsgáljuk a problémás növényeken látható jeleket, beazonosítjuk a kártevőt, akkor hatékonyabban is tudunk fellépni. Ha elbizonytalanodnánk a beazonosításban, akkor a feromonos rovarcsapdák segíthetnek. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a biogazdaságok is használnak permetezést, csak éppen ezeknek a szereknek természetes eredetű összetevői vannak.

Kézi permetező

Kézi vagy háti, elektromos vagy benzines permetezőt válasszunk?

Hasonlóan a permetszerekhez, a permetezők között is többféle típust különböztethetünk meg. Értelemszerűen itt is igényeinkhez és lehetőségeinkhez mérten érdemes választani: amennyiben kisebb kertünk van, néhány fát kell csak permetezni, bőven elég lehet egy kézi permetező. Ha viszont nagy a telek, ráadásul több méter magasságig kell feljuttattatni a permetszert, akkor már a háti, motoros meghajtású típusok között érdemes keresgélni.

Meghajtás tekintetében általában a benzines vagy elektromos variációk a legnépszerűbbek. Az elektromos permetező legnagyobb előnye, hogy halkan dolgozik, károsanyag-kibocsátás nélkül, ugyanakkor az akkumulátor biztosította üzemidő nem vetekedhet a benzines permetezőével. Mindettől függetlenül a benzines típusokat csakis akkor ajánljuk, ha tényleg nagy területeket kell kiszámíthatóan kezelni.

Permetezés permetszer nélkül

Mint annyi téma esetén, a megelőzésről ezúttal is érdemes beszélni, hiszen vannak olyan dolgok, amiknek köszönhetően minimalizálhatjuk kertünk keresztbefertőződését. Például telepíthetünk rovarhotelt, amiben a már említett hasznos élőlények megbújhatnak. Ezek mellett rendszeresen távolítsuk el a sérült kéregrészeket, a beteg leveleket és ágakat, valamint ne hagyjuk, hogy nagy mennyiségű avar képződjön, hiszen ezek azok a pontok, ahol a baktériumok és a gombák a leggyorsabban szaporodnak. Ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk, akkor eleve minimalizálhatjuk a fertőződés veszélyét.

Permetező karbantartása

Munka után ne csak a tartályt, hanem a csöveket is öblítsük el, az alkatrészeket egymástól elválasztva textilzsákban tároljuk. Soha ne hagyjuk a gépben a permetezőt vagy más vegyszereket! Ellenkező esetben elkezdhet algásodni, „bezavarosodni”, a növényi maradványok pedig dugulást okozhatnak. Amennyiben egyenetlen a szóráskép, először győződjünk meg arról, hogy dugulás okozza-e a problémát, ezt takarítással elháríthatjuk.

Ha a kertedben permetszerekre van szüksége, válogass a Praktiker választékából!

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!