Banner

A fuga tisztítása, cseréje, átszínezése, pótlása a fürdőben

A fürdőszobai fugának három ádáz ellensége van: a penész, a kipergés és a fakulás. Ezek okozzák a legtöbb bosszúságot a fürdőben, ám bármelyikkel is van dolgunk, a probléma könnyen orvosolható. Az alábbi megoldások bármelyikével burkoló segítsége nélkül is renoválhatjuk a sérült részeket.

Természetesen ebben az esetben sem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a minőségi anyagokkal elvégzett burkolás hosszú távon meghálálja a plusz anyagi ráfordítást, így a megelőzés a legmegfelelőbb orvosság. Ma már kapható magas minőségű és kopásállóságú fuga, amit a felület tömörségének köszönhetően a penészgomba sem kedvel túlzottan.

Penészesedés esetén

A penészesedés könnyen orvosolható, a fuga cseréjét biztosan nem kívánó eset. Ahhoz, hogy eltávolítsuk a nedves és általában sötétebb helyen megbúvó penészgombát, nincs szükségünk különleges tisztítószerre, tökéletesen megfelel a minden háztartásban megtalálható 20 százalékos ecet. Vigyük fel szórófejes flakonból a kívánt felületre, majd 20 perc után dörzsöljük le egy kefével vagy a mosogatószivacs dörzsis felével. Ezután érdemes penészgátlóval kezelni a felületet, amivel megakadályozhatjuk az újabb penészrétegek kialakulását. Aki fugázás előtt áll, használjon penészálló tömítéseket, fugázóanyagokat!

Teendő megfakult fuga esetén

Könnyedén orvosolható a hosszú használat, a kopás és a sok felmosás után megfakult fuga problémája is, amely elcsúfítja a fürdőszobánkat. Vásároljunk fugafelújító festéket; egy vékony ecset segítségével felhordott anyag már az első rétegben átszínezi a fugát. Természetesen ezt a műveletet is gondos takarítással kezdjük, mert a zsíros, szennyezett felületen a festék nem tud megfelelően megtapadni!

Teendő kipergett, töredezett fuga esetén

A nem megfelelő bedolgozásnak köszönhető, ha a fuga egy idő után kipereg. Ebben az esetben nincs mit tenni, el kell távolítani a repedezett, szétmállott részeket, majd az épen maradt fugából is érdemes visszabontani egy darabot. Alaposan ellenőrizzük, hogy ne maradjon a burkolólapok közötti résekben visszamaradt törmelék, ez ugyanis a későbbiekben a tömörtelenség miatt újra okozója lehet a repedezésnek. Csak ezek után láthatunk neki a fuga pótlásának. Amire fokozottan érdemes ügyelni, az a gondos és tömör bedolgozás, amelyhez érdemes célszerszámot használni. Egy fugázógumi nem túl nagy költség, ráadásul többszörösen visszahozza az árát. A régi és az új fugának futnia kell egymással, vagyis minimális szinteltérés sem engedélyezett.Banner

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!