Banner

5 szobanövény, amely tisztítja a levegőt

Ha előbb nem is, a szmogriadó óta biztos sokan elgondolkodtak azon, hogyan lehetne javítani a levegő minőségén. Az egyik legkézenfekvőbb, ha a természet felé fordulunk, és olyan növényekkel vesszük körül magunkat, amelyek hatékonyan szűrik a levegőt. Most öt olyan növényt mutatunk be, amelyekkel nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

Nikotin, benzol, formaldehid, aceton: csak néhány azon káros anyagok közül, amelyeket nap mint nap belélegzünk, és ha teljesen megszüntetni nem is tudjuk őket, néhány növénnyel csökkenthetjük mennyiségüket.

Ahány növény, annyi módszer arra, hogyan támadják meg a mérgező anyagokat: néhány fajta klorofill segítségével köti meg a káros anyagokat, mások lebontják azt, és saját anyagcseréjükhöz használják fel, de vannak olyanok, amelyek a gyökerükben tárolják, vagy épp saját sejtjeiket semmisítik meg vele.

Aloe vera
Az egyik legvarázslatosabb növény az aloe vera, amely azonkívül, hogy gyors és hatékony a gyógyereje, a levegőt is szinte tökéletesen tisztítja: például a szmog egyik összetevője, a formaldehid legnagyobb ellensége, de megköti a festékekben, tisztítószerekben, vegyszerekben található benzolt is.

Páfrány
Bár nem igényel túl sok törődést, elég neki a szűrt fény és a nedves föld, mégis az egyik legerősebb növény, ha a levegő tisztításáról van szó. Óránként közel 2000 mikrogramm formaldehidet képes kivonni a levegőből. Elsősorban az állattartók használják előszeretettel.

Bromélia
Nemcsak látványosan színes, de bizonyított, hogy a trópusi növény hat különféle kemikáliát képes kivonni a levegőből (idetartozik többek között az aceton és a benzol). Mérésekkel támasztották alá azt is, hogy a bromélia 12 óra leforgása alatt mintegy 80 százalékban képes megtisztítani a szennyező anyagoktól egy helyiség levegőjét.

Dracéna
A sudár és szabályos sárkányfa szintén azon növények sorát erősíti, amelyek hatékonyan bontják le a káros anyagokat: óránként közel 1500 mikrogramm formaldehidet von ki a levegőből. Emiatt szokás frissen épített és bútorozott lakásokba tenni.

Angol vadborostyán
Fenti társaihoz hasonlóan az angol vadborostyán szintén nem igényel túl sok törődést, de annál többet ad vissza: a leghatékonyabb növény, ha a benzol eltávolításáról van szó, de a formaldehiddel és megannyi káros anyaggal is képes felvenni a kesztyűt. Allergiások, asztmások számára nagyon ajánlott szobanövény, de a bepállott, száraz otthonoknak is kedvez.

Banner

Ezek is érdekelhetnek!

Iratkozz fel hírlevelünkre

és elsőként értesítünk!