Oldal tetejére

10 konyhai eszköz, amitől nyugodtan megszabadulhatunk

Az ember időről időre átválogatja a ruháit, kiüríti a ruhásszekrényét, elajándékoz néhány cipőt, könyvet vagy bútordarabot, de a konyháig valamiért csak nagyon ritkán jut el. Pedig ott is bőven akad jó pár haszontalan és felesleges eszköz, amitől nyugodt szívvel megválhatunk. Mutatjuk, melyik tíz dologgal lehetne elkezdeni a szanálást.

1. Konyhai eszközök, amiket soha nem használtunk
Szinte minden háztartásban létezik egy olyan fiók, amit azért nehéz becsukni, mert csordultig van mindenféle eszközzel – igaz, pontosan nem tudnánk elmondani, hogy mik ezek. Vegyük a fáradtságot, ürítsük ki a fiókot, tegyük a szívünkre a kezüket, és amit évek óta – netán soha – nem használtunk, attól vegyünk búcsút

2. Szakácskönyvek, amiket soha nem lapoztunk fel
Persze a szakácskönyveknek ellenállni nem lehet, ám az internet fénykorában csak nagyon ritkán lapozzuk fel őket, többségükbe bele sem nézünk. Érdemes átnézni, mely kiadványoktól tudunk búcsút venni, és szépen ajándékozzuk el őket.

A post shared by marta śliwicka (@sliwkamarta) on

3. Konyhagépek, amiket soha nem használunk
A legtöbb helyet azok a berendezések foglalják, amiket drága pénzért megveszünk, majd néhány használat után elsüllyesztjük a konyhaszekrény mélyére. Tipikusan ilyen eszköz a gyümölcscentrifuga (mert macerás mosogatni), a gofrisütő (mert lusták vagyunk sütni) vagy épp a testes kávéfőző (mert elromlott, és évek óta nem veszünk hozzá alkatrészt).


4. Lejárt szavatosságú fűszerek
A legtöbb fűszernövény – a helyes tárolás ellenére – 12 hónapnál tovább nem bírja, elveszíti erejét, aromáját, esszenciáját, éppen ezért intsünk bátran búcsút a 2009-es kakukkfűnek és a lejárt szavatosságú oregánónak.

5. Konyha eszközök, amikből kettő van
Krumplipucoló, sajtreszelő, konzervnyitó, dugóhúzó: tipikusan olyan eszközök, amelyek száma észrevétlenül is megugrik – feleslegesen. Nézzük át ezeket is, és váljunk meg attól, amire semmi szükségünk.

6. Hasznosnak tűnő kütyük
Banánszeletelő, avokádószeletelő, ananászpucoló: se szeri, se száma azoknak az „okos” konyhai eszközöknek, amik csak első ránézésre tűnnek rém hasznosnak, a gyakorlatban szinte alig használjuk őket. Ha kell a hely, ezektől bátran köszönjünk el!

7. Felesleges műanyag dobozok
Minden konyhaszekrényben ott lapulnak azok a bizonyos műanyag dobozok, amiknek vagy a fedele, vagy az alja hiányzik, tökéletesen illeszkedő második felet pedig sehogy nem találunk nekik. Vegyük számba, melyek azok, amikhez évek óta nem nyúltunk, és bár a műanyag doboz hasznos, nem baj, ha néhány darab a szelektív kukában végzi.

8. Porfogó bögrék, tányérok
Nem árt, ha átnézzük, melyek azok a bögrék, poharak, tányérok és egyéb olyan eszközök a szekrényben, amiknek tényleg csak a porfogó szerepét szánjuk. Ajándékozzuk el ezeket is!

A post shared by bijou penn flea (@bijoupennflea) on


9. Ötven darab konyharuha
A konyharuha hasznos és mutatós darabja a konyhának, de nincs szükség belőle sok tíz darabra. Legalább az elhasznált, kopott, lyukas példányoktól váljunk meg.

10. Konyhai eszközök, amiket nem szeretünk
Végül, de nem utolsósorban érdemes sort keríteni azokra a tárgyakra is, amik egyáltalán nem nőttek a szívünkhöz, amikkel se a sütés, se a főzés nem öröm. Márpedig a konyhában lenni csak így érdemes!

Hasznos volt ez az oldal?